środa, 31 maja 2017

Kubeczkowe ciasto jogurtowe z truskawkami

Podczas pieczenia ciasta zapach truskawek unosił się po całej kuchni...
Sezon na truskawki rozpoczęty, choć w tym roku przez kiepską pogodę  ceny owoców i warzyw są dość wysokie. Tak już się chciało truskawek, że nawet cena mnie nie odstraszyła...
 Przepis na jogurtowe ciasto "kubeczkowe" wykorzystałam ze strony Z cukrem pudrem . Ciasto nazwano kubeczkowym, ponieważ do odmierzania produktów wykorzystujemy pojemniczek po jogurcie naturalnym użytym w tym  przepisie. Przepis jest na kwadratową formę 20x20 cm. Trzeba pamiętać, żeby składniki do przygotowania były w temperaturze pokojowej. Ciasto proste i nie zajmujące dużo czasu na przygotowanie. Nie ma potrzeby używania miksera. Zmniejszyłam trochę ilość cukru, ponieważ ciasto było dla mnie trochę za słodkie.

Składniki:
  • kubeczek jogurtu naturalnego 190g.
  • 2 jajka
  • 2/3 kubeczka oleju
  • niepełny kubeczek cukru (lub kubeczek cukru pudru)
  • 2 kubeczki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki
  • 2 plastry ananasa z puszki (odsączyć i pokroić w kostkę)-można pominąć
Do miski przełożyć jogurt naturalny, wlać olej, zamieszać łyżką. Dodać jajka i cukier, krótko przemieszać do połączenia się składników. Wsypać na dwa razy przesianą mąkę, za każdym razem krótko wymieszać. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, na wierzch wyłożyć połówki truskawek (u mnie były ćwiartki, bo trafiły mi się duże owoce) i kawałki ananasa.
Piec w temp.175-180°C przez około 45-50 minut.
Jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto obsypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)