środa, 23 marca 2016

Muffinki jagodowe

Nie ma co się rozpisywać. Mięciutkie, wilgotne i pełne owoców babeczki z jagodami, które możemy zastąpić również innymi owocami (np. malinami). Szybko i krótko wymieszane ze sobą składniki, potem "chwila" w piekarniku  i już mamy coś słodkiego :)

            Składniki na ok.14-15 szt:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka 
  • 0,5 szkl. oleju 
  • 15 dag jagód (świeże lub mrożone)
Do miski wsypać suche składniki,  wymieszać ze sobą. Dodać mleko, jajka, olej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Jagody wymieszać z płaską łyżeczką mąki i wrzucić do je ciasta. Delikatnie łyżką połączyć z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temp.175-180°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).

1 komentarz:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)