wtorek, 9 lutego 2016

Zebra

            Zebrę z dodatkiem oranżady pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama często piekła ją na niedzielę i obowiązkowo musiała być oblana polewą. Ta babka ma wyjątkowy wygląd i jest pyszna. Niestety za każdym razem pęka na górze, ale może taka już jej uroda ?

             Składniki:
Ciasto:
  • 5 jaj
  • 2,5 szkl. mąki pszennej+ 2 łyżki
  • 1 szkl.oleju
  • 1 szkl. wody gazowanej( lub oranżady, sprite'a )
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
Polewa kakaowa:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła lub margaryny
 Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlewać powoli na zmianę olej z wodą gazowaną i  miksować na wolnych obrotach. Wsypywać mąkę (2,5 szkl) przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać całość do połączenia składników, następnie do osobnego naczynia odlać połowę przygotowanego ciasta. Do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Dno tortownicy o wym.25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek lać na zmianę po dwie łyżki ciasta jasnego i dwie łyżki ciasta ciemnego, tak, żeby tworzyły się kręgi. Ciasto piec  około godziny w temp. 175-180 °C.
Mleko zagrzać, wsypać cukier puder, dodać masło- rozpuścić( nie dopuścić do zagotowania, bo polewa może się wtedy zważyć). Naczynie odstawić z ognia, wsypywać powoli kakao energicznie mieszając trzepaczką (kakao najlepiej przesiać przez sitko, unikniemy grudek). Polewę wylać na wystudzone ciasto.

Ps. może macie jakiś sposób, żeby jednak Zebra nie pękała?  ;)

4 komentarze:

  1. To jedno z klasycznych ciast mojego dzieciństwa :) Piękne pasy ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłyśmy tego ciasta, a bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piec to ciasto ;) Nie robię polewy, ale wzorki patyczkiem przed pieczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno ciekawie wygląda ze wzorkami na górze :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)