poniedziałek, 17 listopada 2014

Torcik jabłkowy z bezą

        Najpierw miało to być po prostu zwykłe przekładane ciasto biszkoptowe 
z owocami, ale w końcu wyszedł pyszny jabłkowy torcik. Masa śmietankowa bez dodatku cukru doskonale zharmonizowała słodki smak bezy. A jabłka? Jabłka właściwie zawsze potrafią się dostosować do wszelkich słodkich wypieków.  :)

                    Składniki:

Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru (niecała szklanka )
  • 1 łyżeczka octu
  • 20 g płatków migdałów 
Najlepiej upiec ją jako pierwszą.
Białka ubić na sztywna pianę dodając pod koniec miksowania ocet, następnie cukier i miksować aż będzie sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia obrysować koło ( troszkę mniejsze niż wielkość tortownicy w której będzie pieczony biszkopt ) i wyłożyć na papier ubitą pianę. Obsypać płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do temp. 180° C (termoobieg ). Przez pierwsze 5 minut piec bezę w temp.180°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut w termoobiegu.      Po upieczeniu  wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezę do wystygnięcia.

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
Białka oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek dodając pod koniec miksowania cukier. Miksować, aż cukier się rozpuści. Pod koniec dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość delikatnie łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wym. 26 cm. Boków nie smarować. Piec w temp 180 °C około 20-25 minut. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 galaretki cytrynowe
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Wrzucić na patelnię, zalać 2 szklankami soku jabłkowego i smażyć, aż owoce będą miękkie i częściowo się rozpadną. Wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa jabłkowa będzie zimna i dosyć gęsta, wyłożyć ją na biszkopt.

 Masa śmietankowa:
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Zmiksować serek mascarpone, dodać najpierw łyżkę bitej śmietany i wymieszać dla rozluźnienia serka. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać łyżką. Wyłożyć na masę jabłkową.
Na masę śmietankową położyć bezę.

 

11 komentarzy:

  1. Siostra ciacho wygląda tak smakowicie, że aż mam ochotę się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pychota... Uwielbiam takie ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakby zrobić to ciasto ale bez warstwy śmietanowej?

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbowałam pyszne polecam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Beze spokojnie z połowy porcji strasznie duża wyszła

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię już 3 raz, gorąco polecam! Bezę można zrobić z 3 białek- i tak wyrasta duża :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy jak dzisiaj włożę to ciasto do lodówki bo chcę je podać jutro, to beza nie namoknie za bardzo?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)