czwartek, 17 kwietnia 2014

Malinowa pychotka


        Delikatny biszkopcik, lekko kwaskowa pianka malinowa, słodka pierzynka z bitej śmietany. Niesamowity smak dzięki dodaniu prażonych migdałów. Nawet córka spróbowała mojego wynalazku i stwierdziła, że dobre, nałożywszy sobie na talerzyk od razu dwa kawałki ciasta. Zabrzmiało to jak komplement, zważywszy, że ta moja nastolatka wybredna jest :)
 Polecam wszystkim wielbicielom owocowych smaków.

                               Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier puder cały czas mieszając, potem wlać żółtka,  nie przerywając mieszania. Obydwie mąki połączyć ze sobą razem z proszkiem do  pieczenia i przesiać przez sitko do masy białkowej. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do formy z papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180°C ok. 20 minut.
Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie ponczem z herbaty i cytryny.

Masa malinowa:
  • 500 g malin ( u mnie mrożone )
  • 6-8 łyżek cukru(do smaku, zależnie od kwaśności owoców )
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%
  • 6 pełnych łyżeczek żelatyny
Maliny przetrzeć przez sito. Jeśli owoce są mrożone, najpierw rozmrozić. Przetarte maliny dopełnić przegotowaną wodą do wagi 500 g, wsypać cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił.
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia, następnie w kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę i zostawić do ostygnięcia.
Ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę.
Rozpuszczoną żelatynę wlewać powoli do malin cały czas mieszając łyżką lub mikserem. Gdy zacznie gęstnieć, mus malinowy połączyć z ubitą  śmietaną, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę zostawić na 10-15 minut do schłodzenia. Jak zacznie gęstnieć, wylać ją na biszkopt i wstawić całość do lodówki.

Bita śmietana:
  • 400 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2  łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek płatków migdałów 
Ubić śmietankę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Migdały zrumienić na patelni i odstawić w naczyniu do ostygnięcia ( nie zostawiać na patelni, bo będą się nadal prażyły, a wówczas mogą się spalić ).
Ubitą śmietanę rozłożyć na masę malinową i obsypać migdałami.
Do zrobienia tego ciasta użyłam formy 24 x 35 cm

5 komentarzy:

  1. Naprawdę pychotka. Zrobiłaś tak pięknie równiutko. Chętnie zjadłabym taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, ciasto to musi być pyszne. Pięknie zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i lekkie ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo efektownie,aż chce się sięgnąć po kawałeczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Probuje dzis upiec z okazji Dnia Ojca:-) Mam nadzieje, ze niespodzianka sie uda!:-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)