poniedziałek, 24 marca 2014

Ptysie

                     
Wg Wikipedii ptyś to kuliste ciastko z ciasta parzonego po przecięciu napełniane kremem bezowym 
lub bitą śmietaną.
A mi został trochę kremu maślanego z przygotowań torta, więc postanowiłam wypełnić nim ptysie.
                     Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto i tyle możliwości: można z nich zrobić również profiterole, eklery, pączki hiszpańskie ...czy też ciasto na karpatkę.

                      Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 jajka
Ponadto: krem lub bita śmietana na nadzienie, cukier puder.

 Zagotować wodę z masłem, wsypać od razu całą mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i będzie jednolite. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku  do uzyskania gładkiej masy (używać do miksowania spiralnych mieszadeł, wtedy ciasto nie przykleja się do nich ).
Gotowym ciastem napełnić worek cukierniczy z dość szeroką końcówką i wyciskać na natłuszczonej blaszce okrągłe ciastka w odległości ok. 2-3 cm od siebie ( sporo urosną ).
Piec w temp. 200°C około 25-30 minut. Upieczone ptysie zostawić na kratce do ostudzenia
Lekko wystudzone  przekrajać na pół,dolną warstwę przełożyć np. bitą śmietaną, przykryć górną warstwą i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Ciasto parzone

3 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)