niedziela, 14 kwietnia 2013

Pizza domowa

       Na pewno większość z Was uwielbia pizzę.Tak jest i w moim rodzinnym gronie. Dla mnie najlepsza jest jednak pizza samodzielnie wykonana w domu. Wiem co jem i mam pewność, że wszystko jest świeże. To ciasto drożdżowe, które robię od kilku lat może być bardzo cienko rozwałkowane, albo grubsze jak kto woli...

               Składniki na ciasto:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
              Składniki na sos pomidorowy:
  • 2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości)
  •  mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz
  • szczypta soli
  • cukier
Dodatki do pizzy w zależności od upodobań. 
U mnie:
  • szynka konserwowa
  • ananas z puszki
  • brokuły
  • ser żółty
Z drożdży, cukru, połowy wody i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn (wymieszać wszystko) -zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Mąkę przesiać, dodać do niej sól, olej, resztę ciepłej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie robimy sos do smarowania blatów.
Do miseczki wyłożyć przecier pomidorowy, dodać wodę (żeby było łatwiej rozprowadzać sos) - wymieszać. Jeżeli przecier jest rzadki (bo i takie się zdarzają), można pominąć ten krok.
Dodajemy rozgnieciony czosnek, oregano, pieprz, sól i cukier. Przyprawiamy do smaku.
Rozwałkować ciasto, posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć dodatki. Na koniec zetrzeć ser żółty i rozrzucić po pizzy.
Piec w temp. 200-220 °C ok. 15-20 minut.
  • Jedna porcja ciasta wystarczy na jedna dużą lub dwie mniejsze pizze.
  • Jeśli chcemy dodać brokuły do pizzy, należy najpierw wrzucić  umyte, porozdzielane różyczki brokuł na wrząca posolona wodę i gotować pod przykryciem ok .3 minut. Po tym czasie wylać wodę z garnka i wrzucić brokuły na chwilę do zimnej wody. Brokuły zachowają swój piękny zielony kolor i nie "rozciapią" się.

6 komentarzy:

  1. Rewelacja! :) To prawda że domowa pizza jest najlepsza, a ta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli pizza to tylko domowa! ja najbardziej lubię na grubszym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie ! Mój mąż robi pyszną domową pizzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. przy mące jest 1 i 3/4 szklanki czy samo 3/4? :>

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)